Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület

meseszoegyesület@gmail.com

Megosztás a Facebook-on

Népmesekonferencia a Hagyományok Házában – 2015. május 29.

Országos Népmese Konferencia, Pécs
– 2017. szeptember 22-23.

Nemzetközi Történetmondó Nap – Átváltozás

Pécsett és Eszéken került sor a XIII. Országos Népmese-konferenciára, amelyet idén a leírt és az elmondott mese különbségei, kapcsolatai témájában rendezett a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) és a Hagyományok Háza. A társszervezők között szerepelt a Meseszó Egyesület is. A konferenciával egy időben Pécs különböző könyvtáraiban meséltek egyesületünk tagjai (Kiss Ágnes, Sőrés Róza, Pintér Zsolt, Molnár Enikő, Bumberák Maja, Fleckenstein Anna) és a Tekergő Meseösvény Egyesület mesemondói (Hajós Erika, Gregus László).
A péntek esti, konferencia utáni program a „mese-csata” illetve az ezt követő mesekocsma volt, melynek során az oda ellátogató közösség/közönség az élőszavas mesemondásból kaphatott ízelítőt.
Egyesületünk a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával vett részt a programon.

Mesemondó Szakmai Napok
– 2017. szeptember 8–10.

Mesemondó Szakmai Napok

Egyesületünk tagjaival Kútberken találkoztunk.A közös sütés-főzés mellett a népmese ügyéről, a mesemondás mai lehetőségeiről is diskuráltunk. Meseszép környezetben töltődtünk fel. és az egyesületi feladatok megbeszélése mellett, a közös mesemondás, mesehallgatás sem maradt el.
A találozó a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre.

Ördögkatlan fesztivál – 2017. augusztus 4.

Ördögkatlan fesztivál

Mesemondóink az Ördögkatlan Fesztiválon is megtalálták a meselátó szemeket és a mesehalló füleket. Mesemondóink napról-napra népesedő közönségnek mesélték az ismert, vagy éppen ismeretlen népmeséket.
A mesemondás a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre.

Mesemondó találkozó – 2017. Június 11.


A hetedhét hatvan Népmesefesztivál keretében megrendezésre került az első országos mesemondó találkozó is. Az ország több pontjáról érkezett mesemondók, kicserélték tapasztalataikat, élményeiket és meséiket is. A találkozóval egyesületünk hagyományt szeretne teremteni, így jövőre újra várjuk a mesemondókat, hogy megoszthassuk egymással tapasztalatainkat és történeteinket.
A rendezvény a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre.
Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál
– 2017. június 9–11.

Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál

Hatvan városa adott otthont júniusban a népmesének. Számos vidám program várta a meseszerető kicsiket és nagyokat. Mesemondók, bábosok, mutatványosok mellett mesés játákok és Fehérlófia-interaktív játékbálya is várta az aprónépet és szüleiket. Egyesületünk tagjai is gyakran felbukkantak a mesemondók, előadók és segítők között.Nemzetközi Történetmondó Nap – 2017. március 20.

Nemzetközi Történetmondó Nap – Átváltozás

Idén több programmal csatlakozott egyesületünk a World Storytelling Day rendezvényhez. Mesemondóink a nap folyamán számos helyszínen meséltek, majd a napot a budapesti Púder Bárszínházban tartott, felnőtteknek szóló meseesttel zártuk. Itt először angolul mesélt magyar népmesét Kiss Ágnes és Pintér Zsolt, majd magyar nyelvű meséikkel csatlakozott hozzájuk Kovács Marianna, Gregus Laci és Bukovics Jani is.

12 órás mesemondás – 2016. február 12.

12 óra mese a 12. kerületben
Programzáró meseest felnőtteknek a Jókai Klubban


A Meseszó Egyesület szervezésében február 12-én a 12. kerület számos helyszínén – óvodákban, iskolákban, idősek otthonában – szólalnak meg magyar népmesék. Élőszóval. 12 órán keresztül folyamatosan jelen lesz a népmese, a népmesemondás a XII. kerület valamelyik intézményében. A program délelőtt 10 órakor kezdődik, majd óránként más-más intézményben indul útjára a mesemondás. Napközben inkább gyerekek részére, estefelé felnőttekhez szólva.

A program lezárásaként 19.00-tól a Jókai Klub ad helyet a rendezvénynek. 7–8-ig egy beszélgetésre várja az Egyesület az érdeklődőket, majd 8-tól 10-ig a Meseszó Egyesület tagjai mesélnek felnőtteknek. Az eseményre mindenkit szeretettel várunk.


Népmesekonferencia – 2015. szeptember 25.

A NÉPMESE NAPJA
XI. Országos népmese-konferencia

Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, Kecskemét

A népmese napját immár tizenegy éve szeptember végén, Benedek Elek születésének évfordulója alkalmából ünnepeljük.

A Magyar Olvasástársaság által szervezett országos népmese-konferencia az elmúlt két évben határon túli helyszínekre költözött, ám idén ismét „itthon”, Kecskeméten ünnepeljük a mesét. A konferencia programjában ennek a „hírös” városnak a mesei oldala kerül középpontba, és tovább folytatódik a népmesei irányzatok bemutatása, bemutatkozása.

További információ

„A népmese(mondás) szerepe a pedagógusképzésben”

Népmese-konferencia a Hagyományok Házában

– 2015. május 29.

Konferencia a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület és a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye szervezésében
„A népmese(mondás) szerepe a pedagógusképzésben”

 

Mesebeli táltos paripa, háromfejű sárkány és elrabolt kirájlány. Fictollrajz
A népmese a gyermekkultúra részévé vált, az óvodákban, iskolákban a tantárgyi rendszerben és a nevelőmunkában is szerepet kap a mese, a mesélés. A gyermekkultúra szervesen kapcsolódó területe, a gyermekirodalom az utóbbi évtizedekben kezdi kivívni saját jogait, a szájhagyományozó népmese jelenségének azonban most kell a gyermekirodalom kategóriáján belül helyet találnia. Ez a két jelenség összekapcsolódik új pedagógiai szakirányok indulásában, képzésekben, ebben szeretne tájékozódni – és tájékoztatást nyújtani a konferencia. A népmese-konferencián azt a témát bontjuk ki, hogy a népmese, mint az élőszó művészete, milyen helyet foglal el a közoktatás és a pedagógusképzés rendszerében, illetve hogyan látják ezt a pedagógiai főiskolák és a gyermekirodalom képviselői, a gyermekvédelem, a gyerekkönyvtárak munkatársai.
Minden pedagógust, szakembert, érdeklődőt szeretettel várunk!

További információ a Hagyományok Háza honlapján

A részletes program itt olvasható

Ahol a madár se jár… – 2015. május 21.

Mesemondókör felnőtteknek a Lívia-villában:
Hamubasült pogácsával, népmesével, élőszóval, jókedvvel várunk mindenkit mesemondó estjeinken.

További információ honlapunkon

Gárembucka meseest – 2015. május 13.

Mesék felnőtteknek a Napos-Holdas mesemondóktól

Bumberák Maja és Gregus László meséi most a felnőtteket vezetik egy csodálatos világba. Közben a mesék párban járnak a népdallal, és a zenével, a kaval, furulya, doromb hangjával.

2015. április 8., 18.30 – 20.30
Budapest, Hungary, MagNet Közösségi Ház

További információ honlapunkon

Népmesekonferencia – 2014. szeptember 25–27.

A NÉPMESE NAPJA
X. Országos népmese-konferencia

A jó szó vidékein

A népmese napját immár X. alkalommal ünnepeljük szeptember végén, a Kisbaconban született Benedek Elek tiszteletére. A X. Országos népmese-konferencia, akárcsak a mesehősök, hosszú útra indul, hogy újabb küldetését teljesítse, és köszönetet mondjon Benedek Elek szülőföldjének. Az idei konferenciát hosszan ünnepeljük, hiszen mint mindannyian tudjuk, három nap egy esztendő… három nap, három éjjel, három helyszínen tart a dínomdánom.

A népmese elméleti és gyakorlati megközelítései – Sepsiszentgyörgy és környéke, Székelyföld
2014. szeptember 25–27.

További információ

A népmese napja – 2014. szeptember 30.

Mesemondás a Hagyományok Házában

A népmese napját immár X. alkalommal ünnepeljük szeptember végén, a népmesegyűjtő-kiadó-meseíró Benedek Elek tiszteletére.

A rendezvényhez idén a Hagyományok Háza is csatlakozik.

Hagyományok Háza, szeptember 30., 17 óra

További információ honlapunkon

A népmese mai élete sorozat – 2014. szeptember 26.

Hermann Zoltán: A mese "medialitása" - szóbeliség, írásbeliség, második szóbeliség

„A népmese mai élete” c. előadás- és beszélgetéssorozatunk első, őszi alkalmának vendége Hermann Zoltán, aki a a népköltészet és irodalom kapcsolatának, egymásra hatásának történeti–elméleti kérdéseiről beszél nekünk, velünk.
Hermann Zoltán a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézetében a Régi és Klasszikus Magyar Irodalom Tanszék docense. A Gyermek- és ifjúsági irodalom szakirányú továbbképzési szak felelőse. Kutatási területei közé tartozik a gyermekirodalom mellett szövegelmélet, a népköltészet és az irodalom kapcsolata.

Helyszín: A Hagyományok háza stúdió terme
Időpont: 2014. szeptember 26. 16.00


További információ a Hahyományok Háza honlapján

Népmesetanfolyam 2014 – a jelentkezés folyamatos

népmesetanfolyamIdén hetedik alkalommal hirdette meg a Hagyományok Háza a Magyar népmese – hagyományos mesemondás:
A szövegfolklór tanulása és tanításának mórszertana című 60 órás akreditált továbbképzést!
A tanfolyam oktatói: dr. Agócs Gergely, Berecz András, Fábián Éva, Raffai Judit, dr. Voigt Vilmos

További információ a Hagyományok Háza honlapján