top of page

Hetedhét Hatvan népmesefesztivál – 2021

Idén szeptemberben újra összegyűltünk Hatvanban és egy sok napon át tartó meseünnepet ültünk.

Szeptember 9-én csütörtökön és 10-én pénteken az elmúlt évekhez hasonlóan óvodás és kisiskolás csoportok látogattak el a Grassalkovich kastélyba, ahol népi játéktér, kézműves foglalkozás, színpadi előadás és élőszavas mesemondás várta az aprónépeket.

Péntek este külhoni magyar vendégeink tartottak mesekocsmát, majd a Sugalló zenekar húzta a talpalávalót a csángó mulatságon.

A szombati nap a családoké és a pásztoroké volt.

A Pásztorbot előadássorozat részeként előadásokat, beszélgetéseket hallgathattunk meg dr. Agócs Gergely, Juhász Zoltán és Dóra Áron társaságában. Természetesen a pásztormuzsika sem hiányzott a Csűrdöngölő sátorból.

Mindeközben olyan helyszíneken, mint az Üveghegy, az Odvas fa és a Fröccsterasz is zajlott az élet: A nagyszínpadon, azaz az Üveghegyen láttuk Betyár Józska történetét a Paramisi Társulattól és a Hajdú Néptáncegyüttes és a Debreceni Népi Együttes gálaműsorát.

Kicsit odább, az Odvas fa kisszínpadán megismertük Furujás Palkó Történetét a Szépenszóló Társulattól, a Langaléta Garabonciásoktól Betyáros mókákat láttunk…

Aki egy kicsit tenni-venni akart, az sem maradt program nélkül: a Tekergő meseösvény egyesülettel Furujás Palkó meséjét élhette újra, vagy a Csíki Család Kézműves Műhelyében alkothatott valamit, a MintaKINCStárban a népi motívumokkal lehetett megismerkedni…

Vagy a Merende Műhely népi játékterén és mosodájában szorgoskodhatott vagy a Vándor Sólyom Jurtánál akár még íjászkozhatott is. Volt még mézeskalácsozás, kipróbálhattuk a kovács mesterséget, ismerkedhettünk a házi gyapjúfeldolgozással…


Este pedig a felnőtteké volt a terep: Egyesületünk Mesekocsmát tartott, meghallgattuk Szalonna és bandája koncertjét, végül a Zagyva banda cipőszaggató táncházában múlathattuk az időt.


Az eseményhez idén több társrendezvény csatlakozott. Már említettük a Pásztorbot előadássorozatot, és attól nem is olyan messze a Csodaszarvas Jurtában egy 100 órás folyamatos világrekord felállítása zajlott, majd vasárnap a XVII. Országos Népmesekonferenciának adott otthont a kastély.


Idén is jót mulattunk, közben csak meséltünk és meséltünk, jövőre újra jövünk!









8 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page