top of page
Programjaink
ME_fb-event-cover-eloszoval.jpg
IMG_5857.jpeg

Idén is Élőszóval…

2023-ban is folytatódik az Élőszóval, amit a népmeséről tudni kell… című webinárium sorozatunk, amit közösen tartunk a Hagyományok Háza A népmese mai élete című sorozatával.

Legutóbbi alkalommal a mesemondó körök mutatkoztak be. A témát a nagy érdeklődésre való tekintettel később még folytatjuk.

A következő időpontról hamarosan hírt adunk.

Mesemondó estek és mesekörök

Egyesületünk tagjai rendszeresen mesélnek felnőtteknek is országszerte megrendezett mesemondó estek és mesekocsmák alkalmával. Valamint számos mesekört tartunk, ahol mesemondóink mellett bárki bekapcsolódhat a mesélésbe. 

Ezekről a programokról főoldalunkon is értesülhettek.

Nincsenek közelgő események

ÁLLANDÓ PROGRAMJAINK

Egyesületünk számos rendszeres, havonta, évente egyszer vagy évente többször megrendezett programmal, mesemondó-alkalmakkal, fesztiválokkal és konferenciákkal vesz részt a hagyományokon alapuló, élőszavas mesemondás mai életében.

Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál

Évente megrendezésre kerül ez a nagyszerű fesztivál, amit a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület szervez, és a Meseszó Egyesület elsősorban élőszavas mesemondással vesz benne részt. 

A négy napos rendezvény igazán remek program gyerekeknek, családoknak és felnőtteknek is. 

Célja a Kárpát medencéből származó népmesei szövegfolklór, valamint a hagyományos mesemondás népszerűsítése, közös kulturális gyökereink táplálása. 

 

A fesztivál színes programjai lehetőséget kínálnak több generáció számára, mind gyermekek, mind felnőttek, iskolai csoportok, családok megtalálják a számukra érdekes programot.. Fontosnak tartjuk, hogy a mese, mint szórakoztató műfajon túl, a néprajzi háttér, a tudományos értékek megosztása is helyet kapjon. Olyan a népmesével, népművészettel kellő tisztelettel bánó mesemondókat, népművészeket, kézműveseket, tudományos munkatársakat és kutatókat hívunk meg, akik a szakma legjobbjai. Tudásuk mértékadó, követendő mesemondóknak és mesehallgatóknak egyaránt.

Kárpát-medencei Népmesemondó Találkozó

A találkozót két éve szervezzük, első ízben az Ördögkatlan fesztiválon, másodízben Sopronban a Folkfeszt-en voltunk jelen. A találkozó alkalmával, az adott rendezvényhez kapcsolódóan mesemondóink különböző helyszíneken mesélnek úgy gyerekeknek, mint felnőtteknek, ugyanakkor szakmai napot is tartunk. A szakmai napra nem csupán mesemondókat várunk, hanem nyitott a kapu minden érdeklődő számára. Itt a hagyományos mesemondással kapcsolatos előadásokat illetve műhelyeket szervezünk, mely alkalmak lehetőséget biztosítanak úgy a szakmai fejlődésre, mint egymás munkásságának megismerésére, közösségalkotásra.

egyéb link
web
Facebook

Mentorprogram

A mentorprogram, azokat az érdeklődőket karolja fel, akik a Hagyományok Háza Népmesemondó tanfolyamát elvégezték, és további gyakorlatra, tapasztalatra szeretnének szert tenni.  Az egyesület mesemondói közül többen is vállalták a feladatot, hogy segítsék mentoráltjaik útját. A mentor feladata, hogy a mentoráltnak minél több lehetőséget biztosítson a mesehallgatásra, mesemondásra, különféle szakmai rendezvényeken való részvételre. Ezeken a rendezvényeken, mint pl. a Népmesekonferencia, lehetőség van arra is, hogy többen találkozzanak, meséljenek, ismerkedjenek, megismerjenek új lehetőségeket. Ugyanakkor mentortalálkozót is szervezünk, ahol meg osztjuk tapasztalatainkat, megtervezzük a jövőbeni feladatokat, hogy mentor és mentorált minél jobban tudjon együttműködni, a mentorált mielőbb az egyesület teljes értékű tagjává, mesemondójává válhasson. 2020-ban … mentoráltunk volt, akik közül … váltak egyesületünk tagjává

egyéb link
web
Facebook

Országos Népmesekonferencia

Egyesületünk évek óta társszervezőként segíti „A népmese napja Országos népmese-konferencia” lebonyolítását és szervezését. A konferencia szervezési feladatain túl, az egyesület tagjai szakmai előadásokat is tartanak, ugyanakkor a szakmai programokkal párhuzamosan gyerekcsoportoknak is mesélnek, helyszíntől függően iskolákban, könyvtárakban, óvodákban. Ebben az éveben a mesemondó alkalmakon az egyesület mesemondói mentoráltjaikkal párban fognak mesélni.

egyéb link
web
Facebook

Mesekaláka - Mesekocsma

A mesekaláka és a mesekocsma kifejezetten felnőttek részére szervezett programok, melyek célja nem csupán a közösségalkotás, hanem kicsit a mesemondói alkalmak visszahelyezése a mába. Azt már a laikus is kezdi érezni, látni, hallani, hogy a népmese ma is él, a mesemondói alkalmak azonban szinte teljesen kivesztek, vagy átalakultak. Mi, az egyesület mesemondói, ezekkel az alkalmakkal próbáljuk újra meghonosítani a felnőtt mesemondást. A mesekaláka olyan mesemondói alkalom, ahol bárki mesélhet, vagy mesét hallgathat, kicsit a régmúlt hangulatába röpíti vissza a közösséget, míg a mesekocsma inkább az a szórakoztató műfaj, ahol a mesemondó mesél, a közönség hallgat, és olykor zenészek is színesítik népdalokkal az estet. A mesekocsmákba betéved az a kíváncsi felnőtt is, aki még mindig azt hiszi, hogy a mese a gyerekeké.

egyéb link
web
Facebook

„Szóljon a meseszó”
Mesemondás szerte az országban,

7 régió 3 mese

Szeretnénk, az élőszavas mesemondást szeret az országban elterjeszteni. Ezért azt a célt tűztük ki, hogy mesemondóink vándorbotot vesznek és az ország 7 régiójába elviszik az élőszavas mesemondást. Mesélnek könyvtárakban, iskolákban, művelődési házakban, idősek otthonában, kicsiknek, nagyoknak. Minden mesehalló fület megtalálnak.

egyéb link
web
Facebook

Élőszóval – Online előadássorozat 

„Élőszóval, amit a népmeséről tudni kell” címmel online előadássorozatot indítottunk. Az előadások havonta egy alkalommal, szerdánként hallgathatóak meg. A program keretében a hagyományos és revival mesemondásról hallhatunk előadásokat néprajzos szakemberektől, vagy gyakorló mesemondók műhelyein vehetünk részt. 

A következő előadásokról Facebook oldalunkon vagy honlapunkon az aktuális programok között található részletes leírás.

egyéb link
web
Facebook

"Mondj egy mesét ajándékba" -

Jótékonysági mesemondó felhívás

Adventkor az emberek szíve megnyílik, szívesen ajándékoznak. Mai fölgyorsult, anyagiasult világunkban az egymásra fordított minőségi idő, a figyelem, amiből talán a legkevesebb van. Ezzel a jótékonysági meseprogramunkkal szeretnénk, a mesék erejével elcsendesülést, nyugalmat ajándékozni.

egyéb link
web
Facebook

World Storytelling Day (WSTD)

A World Storytelling Day (WSTD) egy olyan projekt, amely elősegíti az élőszavas mesemondást, történetmesélést azáltal, hogy az világon mindenkit arra ösztönöz, hogy mesemondó alkalmakat szervezzen a márciusi napéjegyenlőség után, egy teljes héten át. A cél az, hogy világszerte minél többen mondjanak és hallgassanak meséket, történeteket, minél több nyelven, ezzel ünnepelve a mesét és a történeteket.

A Meseszó egyesület ehhez a kezdeményezéshez országos szinte kapcsolódik és mesemondóink, nem csak Budapesten, hanem Dunán innen, Tiszán túl több helyszínen mondanak meséket, nem csak magyar nyelven.

egyéb link
web
Facebook

Mesecsata

Itt nem a mesemondók, hanem a mesék vetélkednek egymással. Adott téma kapcsán 2-2 mese verseng egymással, amelyekből a hallgatóság titkos szavazással furfangos kérdésekre válaszolva, dönt a nyertes mesékről. A programot a Myth-Off, Mítoszok csatája nyomán honosítottuk melyet, Zalka Csenge nemzetközi mesemondó hozott Magyarországra.

egyéb link
web
Facebook

Téltemetés -

Erdély mesemondó találkozó, gyűjtés - (Csíkszereda)

A Farsang farkát minden évben egy erdélyi tanulmányúttal ünnepeljük, ahol a mesemondó alkalmak, a mesegyűjtés, az élő hagyomány megélése van a főszerepben. Találkozunk adatközlőkkel és számos lehetőséget teremtünk a kapcsolatok építésére, öregbítésére.

egyéb link
web
Facebook
bottom of page