top of page
Programjaink
ME_advent_mondjegymeset.jpg

Mondj egy mesét! Kérj egy mesét!

Mi ez a program? Mit csinálunk?

Népmesét mondunk élőszóban! Ajándékba visszük ezeket, önkéntes alapon, olyan közösségekhez, akiknek kifejezetten nagy szüksége van az élő szó és a népmesék erejére!

Mikor?

Felhívásunk az őszi időszakban él, míg mesélni Advent idején megyünk.

Hová visszük a meséket?

Ahová hívnak, s ahová el tudunk jutni! Érdemes kitölteni a jelentkezési felületet, és idén is igyekszünk sok helyre eljuttatni az ajándék mesét…

Adventkor az emberek szíve megnyílik, szívesen ajándékoznak. Mai felgyorsult, anyagiasult világunkban az egymásra fordított minőségi idő, a figyelem, amiből talán a legkevesebb van. Ezzel a jótékonysági meseprogramunkkal szeretnénk, a mesék erejével elcsendesülést, nyugalmat ajándékozni.

A Kérj egy mesét ajándékba program 2017-es indulása óta megközelítőleg több mint 8000 embert ért el, köztük hátrányos helyzetű gyermekeket és fiatalokat, idősek otthonában élő embereket, hajléktalanokat – mindenkit megszólítottunk, akihez el tudtunk érni korosztálytól, nemtől, társadalmi vagy szociális helyzettől függetlenül, még akkor is, ha javarészt gyermekeknek szólt a mese.

Programunk két párhuzamos módon fut az adventi időszakban. A Mondj egy mesét felhívással arra buzdítjuk az embereket, hogy ajándékozzanak egymásnak mesét, és ezzel együtt a világ legértékesebb ajándékát: időt; majd élményeikről számoljanak be a felhívásunk alatt. Másrészről a program Kérj egy mesét nyílt felhívást teszünk közzé közösségi média oldalainkon, melyben az óvodák és iskolák mellett elsősorban olyan intézmények jelentkezését várjuk, akik hátrányos helyzetű, anyagi nehézségekkel küzdő, szociálisan érzékenyen érintett gyermekekkel, fiatalokkal, felnőttekkel és idősekkel foglalkoznak (pl. hajléktalanszállók, idősek otthona, hátrányos helyzetű gyerekek, fiatalok közösségei).

2017 óta minden évben országszerte számos lelkes ember csatlakozik felhívásunkhoz Magyarországról, sőt még Erdélyből is érkeztek jelentkezők, egyesületünkből pedig több mint két tucat mesemondó egész adventben járja a falvakat,  városokat, iskolákat és óvodákat, átmeneti szállásokat, idősotthonokat azért, hogy az élőszavas mesemondás szépségét minél több ember átélhesse, s hogy ők egy-egy népmesét ajándékba adjanak. Büszkék vagyunk arra, hogy ezek a személyes találkozások, és megismételhetetlen pillanatok nem csak népművészeti örökségünk népszerűsítéséért, az improvizatív mesemondás terjesztéséért, hanem más emberek megörvendeztetéséért jönnek létre. Talán olyanokhoz is eljuthat így a mese, akik nem szoktak rendszeresen mesét hallgatni, vagy akik talán még sosem hallottak „szájból” mesét

Utazásainkat úgy tervezzük meg, hogy az a legkisebb ökológiai lábnyommal járjon, mesemondóink pedig a legproduktívabban tudjanak részt venni a programban.

2022-ben összesen 29 helyszínen tudtunk mesét mondani az adventi időszakban, amit így 1448-an hallgathattak meg.

 

Idén szeretnénk legalább 20 alkalommal mesélni gyermekeknek, fiataloknak és időseknek; olyanoknak, akik még nem ismerik meséink világát, vagy épp már régóta nem hallottak meséket, mert a mindennapi élet viszontagságai közepette sajnos nehéz erre időt találni. Kezdeményezésünk azonban egyik legfontosabb eredménye még számunkra is láthatatlan marad: akik egyszer megismerik a meséink világát, akik maguk is részesei lettek a mesemondás csodájának, nehezen “szabadulnak”. Ha már csak egy-egy otthonban rendszeressé válnak a mesemondó délutánok vagy esti mesék, ha a felnőttek újra felfedezik a rég elfeledett, de annyira szeretett történeteket, ha közösen időt töltenek családok, barátok, közösségek meséléssel – már tettünk egy hatalmas lépést egyrészt hagyományaink továbbélése felé, másrészt egy élhetőbb, szebb és személyesebb világ felé. Az élő szót ugyanis semmi nem helyettesítheti – a mesék pedig arra születtek, hogy elmeséljék őket.

ÁLLANDÓ PROGRAMJAINK

Egyesületünk számos rendszeres, havonta, évente egyszer vagy évente többször megrendezett programmal, mesemondó-alkalmakkal, fesztiválokkal és konferenciákkal vesz részt a hagyományokon alapuló, élőszavas mesemondás mai életében.

Kárpát-medencei Népmesemondó Találkozó

A találkozót két éve szervezzük, első ízben az Ördögkatlan fesztiválon, másodízben Sopronban a Folkfeszt-en voltunk jelen. A találkozó alkalmával, az adott rendezvényhez kapcsolódóan mesemondóink különböző helyszíneken mesélnek úgy gyerekeknek, mint felnőtteknek, ugyanakkor szakmai napot is tartunk. A szakmai napra nem csupán mesemondókat várunk, hanem nyitott a kapu minden érdeklődő számára. Itt a hagyományos mesemondással kapcsolatos előadásokat illetve műhelyeket szervezünk, mely alkalmak lehetőséget biztosítanak úgy a szakmai fejlődésre, mint egymás munkásságának megismerésére, közösségalkotásra.

egyéb link
web
Facebook

Mentorprogram

A mentorprogram, azokat az érdeklődőket karolja fel, akik a Hagyományok Háza Népmesemondó tanfolyamát elvégezték, és további gyakorlatra, tapasztalatra szeretnének szert tenni.  Az egyesület mesemondói közül többen is vállalták a feladatot, hogy segítsék mentoráltjaik útját. A mentor feladata, hogy a mentoráltnak minél több lehetőséget biztosítson a mesehallgatásra, mesemondásra, különféle szakmai rendezvényeken való részvételre. Ezeken a rendezvényeken, mint pl. a Népmesekonferencia, lehetőség van arra is, hogy többen találkozzanak, meséljenek, ismerkedjenek, megismerjenek új lehetőségeket. Ugyanakkor mentortalálkozót is szervezünk, ahol meg osztjuk tapasztalatainkat, megtervezzük a jövőbeni feladatokat, hogy mentor és mentorált minél jobban tudjon együttműködni, a mentorált mielőbb az egyesület teljes értékű tagjává, mesemondójává válhasson. 2020-ban … mentoráltunk volt, akik közül … váltak egyesületünk tagjává

egyéb link
web
Facebook

Országos Népmesekonferencia

Egyesületünk évek óta társszervezőként segíti „A népmese napja Országos népmese-konferencia” lebonyolítását és szervezését. A konferencia szervezési feladatain túl, az egyesület tagjai szakmai előadásokat is tartanak, ugyanakkor a szakmai programokkal párhuzamosan gyerekcsoportoknak is mesélnek, helyszíntől függően iskolákban, könyvtárakban, óvodákban. Ebben az éveben a mesemondó alkalmakon az egyesület mesemondói mentoráltjaikkal párban fognak mesélni.

egyéb link
web
Facebook

Mesekaláka - Mesekocsma

A mesekaláka és a mesekocsma kifejezetten felnőttek részére szervezett programok, melyek célja nem csupán a közösségalkotás, hanem kicsit a mesemondói alkalmak visszahelyezése a mába. Azt már a laikus is kezdi érezni, látni, hallani, hogy a népmese ma is él, a mesemondói alkalmak azonban szinte teljesen kivesztek, vagy átalakultak. Mi, az egyesület mesemondói, ezekkel az alkalmakkal próbáljuk újra meghonosítani a felnőtt mesemondást. A mesekaláka olyan mesemondói alkalom, ahol bárki mesélhet, vagy mesét hallgathat, kicsit a régmúlt hangulatába röpíti vissza a közösséget, míg a mesekocsma inkább az a szórakoztató műfaj, ahol a mesemondó mesél, a közönség hallgat, és olykor zenészek is színesítik népdalokkal az estet. A mesekocsmákba betéved az a kíváncsi felnőtt is, aki még mindig azt hiszi, hogy a mese a gyerekeké.

egyéb link
web
Facebook

„Szóljon a meseszó”
Mesemondás szerte az országban,

7 régió 3 mese

Szeretnénk, az élőszavas mesemondást szeret az országban elterjeszteni. Ezért azt a célt tűztük ki, hogy mesemondóink vándorbotot vesznek és az ország 7 régiójába elviszik az élőszavas mesemondást. Mesélnek könyvtárakban, iskolákban, művelődési házakban, idősek otthonában, kicsiknek, nagyoknak. Minden mesehalló fület megtalálnak.

egyéb link
web
Facebook

Élőszóval – Online előadássorozat 

„Élőszóval, amit a népmeséről tudni kell” címmel online előadássorozatot indítottunk. Az előadások havonta egy alkalommal, szerdánként hallgathatóak meg. A program keretében a hagyományos és revival mesemondásról hallhatunk előadásokat néprajzos szakemberektől, vagy gyakorló mesemondók műhelyein vehetünk részt. 

A következő előadásokról Facebook oldalunkon vagy honlapunkon az aktuális programok között található részletes leírás.

egyéb link
web
Facebook

"Mondj egy mesét ajándékba" -

Jótékonysági mesemondó felhívás

Adventkor az emberek szíve megnyílik, szívesen ajándékoznak. Mai fölgyorsult, anyagiasult világunkban az egymásra fordított minőségi idő, a figyelem, amiből talán a legkevesebb van. Ezzel a jótékonysági meseprogramunkkal szeretnénk, a mesék erejével elcsendesülést, nyugalmat ajándékozni.

egyéb link
web
Facebook

World Storytelling Day (WSTD)

A World Storytelling Day (WSTD) egy olyan projekt, amely elősegíti az élőszavas mesemondást, történetmesélést azáltal, hogy az világon mindenkit arra ösztönöz, hogy mesemondó alkalmakat szervezzen a márciusi napéjegyenlőség után, egy teljes héten át. A cél az, hogy világszerte minél többen mondjanak és hallgassanak meséket, történeteket, minél több nyelven, ezzel ünnepelve a mesét és a történeteket.

A Meseszó egyesület ehhez a kezdeményezéshez országos szinte kapcsolódik és mesemondóink, nem csak Budapesten, hanem Dunán innen, Tiszán túl több helyszínen mondanak meséket, nem csak magyar nyelven.

egyéb link
web
Facebook

Mesecsata

Itt nem a mesemondók, hanem a mesék vetélkednek egymással. Adott téma kapcsán 2-2 mese verseng egymással, amelyekből a hallgatóság titkos szavazással furfangos kérdésekre válaszolva, dönt a nyertes mesékről. A programot a Myth-Off, Mítoszok csatája nyomán honosítottuk melyet, Zalka Csenge nemzetközi mesemondó hozott Magyarországra.

egyéb link
web
Facebook

Téltemetés -

Erdély mesemondó találkozó, gyűjtés - (Csíkszereda)

A Farsang farkát minden évben egy erdélyi tanulmányúttal ünnepeljük, ahol a mesemondó alkalmak, a mesegyűjtés, az élő hagyomány megélése van a főszerepben. Találkozunk adatközlőkkel és számos lehetőséget teremtünk a kapcsolatok építésére, öregbítésére.

egyéb link
web
Facebook
bottom of page