Screenshot 2022-09-04 at 19.53.08.png

A Meseszó Egyesület és a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület Veszprémben – 2022. szept. 8-11.

A "Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023" Program keretében számos alkalommal szólalnak meg a mesék Veszprémben már idén is.

  • Mikor Krisztus urunk a földön járt

szeptember 8., csütörtök, 18.00 

  • Mesél a Völgy

szeptember 10. szombat, 10.00–17.00

  • Csángó Táncház mesékkel

szeptember 10. szombat, 20.00–22.00

  • Búzaszem Mesenap látványőrléssel

szeptember 11. vasárnap, 9.00–12.00

  • Mesecsiszoló műhely

szeptember 11. vasárnap, 9.00–17.00

Nincsenek közelgő események

ÁLLANDÓ PROGRAMJAINK

Egyesületünk számos rendszeres, havonta, évente egyszer vagy évente többször megrendezett programmal, mesemondó-alkalmakkal, fesztiválokkal és konferenciákkal vesz részt a hagyományokon alapuló, élőszavas mesemondás mai életében.

1/2

Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál

Évente megrendezésre kerülő, immáron 4 napos népmesefesztivál, melyet a Meseszóegyesület, a Galgamenti Művészek Egyesületével karöltve, a Hagyományok Háza szakmai támogatásával szervez, Magyarország legnagyobb Népmesefesztiválja.

Célja a Kárpát medencéből származó népmesei szövegfolklór, valamint a hagyományos mesemondás népszerűsítése, közös kulturális gyökereink táplálása. 

 

A fesztivál színes programjai lehetőséget kínálnak több generáció számára, mind gyermekek, mind felnőttek, iskolai csoportok, családok megtalálják a számukra érdekes programot.. Fontosnak tartjuk, hogy a mese, mint szórakoztató műfajon túl, a néprajzi háttér, a tudományos értékek megosztása is helyet kapjon. Olyan a népmesével, népművészettel kellő tisztelettel bánó mesemondókat, népművészeket, kézműveseket, tudományos munkatársakat és kutatókat hívunk meg, akik a szakma legjobbjai. Tudásuk mértékadó, követendő mesemondóknak és mesehallgatóknak egyaránt.

egyéb link
web
Facebook
1/1

Kárpát-medencei Mesemondó Találkozó

A találkozót két éve szervezzük, első ízben az Ördögkatlan fesztiválon, másodízben Sopronban a Folkfeszt-en voltunk jelen. A találkozó alkalmával, az adott rendezvényhez kapcsolódóan mesemondóink különböző helyszíneken mesélnek úgy gyerekeknek, mint felnőtteknek, ugyanakkor szakmai napot is tartunk. A szakmai napra nem csupán mesemondókat várunk, hanem nyitott a kapu minden érdeklődő számára. Itt a hagyományos mesemondással kapcsolatos előadásokat illetve műhelyeket szervezünk, mely alkalmak lehetőséget biztosítanak úgy a szakmai fejlődésre, mint egymás munkásságának megismerésére, közösségalkotásra.

egyéb link
web
Facebook
1/1

Mentorprogram

A mentorprogram, azokat az érdeklődőket karolja fel, akik a Hagyományok Háza Népmesemondó tanfolyamát elvégezték, és további gyakorlatra, tapasztalatra szeretnének szert tenni.  Az egyesület mesemondói közül többen is vállalták a feladatot, hogy segítsék mentoráltjaik útját. A mentor feladata, hogy a mentoráltnak minél több lehetőséget biztosítson a mesehallgatásra, mesemondásra, különféle szakmai rendezvényeken való részvételre. Ezeken a rendezvényeken, mint pl. a Népmesekonferencia, lehetőség van arra is, hogy többen találkozzanak, meséljenek, ismerkedjenek, megismerjenek új lehetőségeket. Ugyanakkor mentortalálkozót is szervezünk, ahol meg osztjuk tapasztalatainkat, megtervezzük a jövőbeni feladatokat, hogy mentor és mentorált minél jobban tudjon együttműködni, a mentorált mielőbb az egyesület teljes értékű tagjává, mesemondójává válhasson. 2020-ban … mentoráltunk volt, akik közül … váltak egyesületünk tagjává

egyéb link
web
Facebook
1/2

Mesekonferencia

Egyesületünk évek óta társszervezőként segíti „A népmese napja Országos népmese-konferencia” lebonyolítását és szervezését. A konferencia szervezési feladatain túl, az egyesület tagjai szakmai előadásokat is tartanak, ugyanakkor a szakmai programokkal párhuzamosan gyerekcsoportoknak is mesélnek, helyszíntől függően iskolákban, könyvtárakban, óvodákban. Ebben az éveben a mesemondó alkalmakon az egyesület mesemondói mentoráltjaikkal párban fognak mesélni.

egyéb link
web
Facebook
1/2

Mesekaláka - Mesekocsma

A mesekaláka és a mesekocsma kifejezetten felnőttek részére szervezett programok, melyek célja nem csupán a közösségalkotás, hanem kicsit a mesemondói alkalmak visszahelyezése a mába. Azt már a laikus is kezdi érezni, látni, hallani, hogy a népmese ma is él, a mesemondói alkalmak azonban szinte teljesen kivesztek, vagy átalakultak. Mi, az egyesület mesemondói, ezekkel az alkalmakkal próbáljuk újra meghonosítani a felnőtt mesemondást. A mesekaláka olyan mesemondói alkalom, ahol bárki mesélhet, vagy mesét hallgathat, kicsit a régmúlt hangulatába röpíti vissza a közösséget, míg a mesekocsma inkább az a szórakoztató műfaj, ahol a mesemondó mesél, a közönség hallgat, és olykor zenészek is színesítik népdalokkal az estet. A mesekocsmákba betéved az a kíváncsi felnőtt is, aki még mindig azt hiszi, hogy a mese a gyerekeké.

egyéb link
web
Facebook
1/1

„Szóljon a meseszó”
Mesemondás szerte az országban,

7 régió 3 mese

Szeretnénk, az élőszavas mesemondást szeret az országban elterjeszteni. Ezért azt a célt tűztük ki, hogy mesemondóink vándorbotot vesznek és az ország 7 régiójába elviszik az élőszavas mesemondást. Mesélnek könyvtárakban, iskolákban, művelődési házakban, idősek otthonában, kicsiknek, nagyoknak. Minden mesehalló fület megtalálnak.

egyéb link
web
Facebook
1/7

Élőszóval – Online előadássorozat 

„Élőszóval, amit a népmeséről tudni kell” címmel online előadássorozatot indítottunk. Az előadások havonta egy alkalommal, szerdánként hallgathatóak meg. A program keretében a hagyományos és revival mesemondásról hallhatunk előadásokat néprajzos szakemberektől, vagy gyakorló mesemondók műhelyein vehetünk részt. 

A következő előadásokról Facebook oldalunkon vagy honlapunkon az aktuális programok között található részletes leírás.

egyéb link
web
Facebook
1/1

"Mondj egy mesét ajándékba" -

Jótékonysági mesemondó felhívás

Adventkor az emberek szíve megnyílik, szívesen ajándékoznak. Mai fölgyorsult, anyagiasult világunkban az egymásra fordított minőségi idő, a figyelem, amiből talán a legkevesebb van. Ezzel a jótékonysági meseprogramunkkal szeretnénk, a mesék erejével elcsendesülést, nyugalmat ajándékozni.

egyéb link
web
Facebook
1/1

World Storytelling Day (WSTD)

A World Storytelling Day (WSTD) egy olyan projekt, amely elősegíti az élőszavas mesemondást, történetmesélést azáltal, hogy az világon mindenkit arra ösztönöz, hogy mesemondó alkalmakat szervezzen a márciusi napéjegyenlőség után, egy teljes héten át. A cél az, hogy világszerte minél többen mondjanak és hallgassanak meséket, történeteket, minél több nyelven, ezzel ünnepelve a mesét és a történeteket.

A Meseszó egyesület ehhez a kezdeményezéshez országos szinte kapcsolódik és mesemondóink, nem csak Budapesten, hanem Dunán innen, Tiszán túl több helyszínen mondanak meséket, nem csak magyar nyelven.

egyéb link
web
Facebook
1/1

Mesecsata

Itt nem a mesemondók, hanem a mesék vetélkednek egymással. Adott téma kapcsán 2-2 mese verseng egymással, amelyekből a hallgatóság titkos szavazással furfangos kérdésekre válaszolva, dönt a nyertes mesékről. A programot a Myth-Off, Mítoszok csatája nyomán honosítottuk melyet, Zalka Csenge nemzetközi mesemondó hozott Magyarországra.

egyéb link
web
Facebook
1/6

Téltemetés -

Erdély mesemondó találkozó, gyűjtés - (Csíkszereda)

A Farsang farkát minden évben egy erdélyi tanulmányúttal ünnepeljük, ahol a mesemondó alkalmak, a mesegyűjtés, az élő hagyomány megélése van a főszerepben. Találkozunk adatközlőkkel és számos lehetőséget teremtünk a kapcsolatok építésére, öregbítésére.

egyéb link
web
Facebook