top of page

Kárpát-medencei népmesemondó találkozó, 2021

Találkozónkkal minden évben csatlakozunk egy népművészeti vagy kulturális fesztiválhoz.

Idén a Százhalombattai Summerfest programját gazdagítottuk.

Nagy örömünkre az idei találkozón számos új emberrel, mesemondóval ismerkedtünk meg.

A délután folyamán a kötetlen és a szervezett beszélgetések mellett négy előadást is meghallgattunk.

Mivel fontosnak tartjuk, hogy mi mesemondók ismerjük a társművészeteket, hiszen ugyanazt a szekeret toljuk, így vendégünk volt Kiss Zsuzsanna, aki az Iharos Népművészeti Egyesületet mutatta be, illetve Csitei Gábor, akitől a a Kapuvár Néptáncegyüttesről és a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskolában folyó néptáncpedagógiai munkáról hallhattunk.

Természetesen a népmese és a mesemondás sem maradt ki a programból, így Pintér Zsolt, egyesületünk alelnöke a revival mesemondásről, a megváltozott, a mai korhoz alkalmazkodó mesemondási alkalmakról, szokásokról tartott egy összefoglaló előadást.

Valamint díszvendégünk volt Kóka Rozália, akitől életéről, a gyűjtésekről, a bukovinai székelyekről hallottunk. Rozi néni egy-egy mesével, történettel is megajándékozott minket.


A találkozó alkalmából felkértük Kóka Rozi nénit, hogy legyen az egyesületünk tiszteletbeli tagja. Rozi néni a tagságot elfogadta, így a mesemondás, a szövegfolklór egy meghatározó személyiségét tudhatjuk soraink között.


A találkozó után közösen megnéztük a Summerfest programjában szereplő Táncpanoráma című előadást, majd egy mesekocsmával zártuk az estét, ahol Kóka Rozi néni és a Meseszó egyesület mesemondói mondtak felnőtteknek szóló meséket.





39 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page