top of page

Szakmai tanulmányok:

ELTE BTK néprajz-magyar nyelv és irodalom, Magyar és összehasonlító folklorisztikai doktori iskola

Kinek mesél:

gyerekeknek, felnőtteknek

Hol mesélek:

elsősorban Budapesten és környékén, a nyári időszakban táborokban, fesztiválokon

DR. SÁNDOR ILDIKÓ

néprajzkutató, mesemondó

A mesemondás számomra a szabadság, az alkotás és a másokhoz kapcsolódás élménye. Mesehallgatóként és mesemondóként is belebújok a szereplők bőrébe, magamat képzelem a mesei szituációkba – így látom, így élem át a mesei kalandokat és próbatételeket. Különösen élvezem azt a lehetőséget, hogy minden mesélés során újraalkothatom, alakíthatom a mesét a magam kedve és talentuma, a közönség pillanatnyi fogékonysága szerint. Szeretem, ha a hallgatóság aktívan figyel, közbeszól, velem szárnyal a mesei világban. A mesék művészi szépsége és az a képessége, hogy kortól, nemtől, iskolázottságtól és lokális kötődéstől függetlenül bárkinek élményt, gyönyörűséget tud adni, arra is megtanított, hogy sokféle hallgatóság számára szívesen meséljek.

A kedvenceim a fordulatos és érzelmekben is gazdag tündérmesék, szívesen mondok legendameséket és a tréfás történetek valamint a becsapós csali- és hazugmesék is közel állnak hozzám.

A mesemondás mellett néprajzi előadásokat is tartok, a mesemondás módszertanát, a rögtönzés, újramesélés fortélyait is szívesen átadom.

bottom of page