top of page

márc. 23., Sze

|

Élőszóval

Élőszóval – Igazi mesemondó – Isztojka Máté történetei mesemondó Gábor cigány nagyapjáról

Élőszóval, amit a népmeséről tudni kell című előadássorozatunk következő előadásán Isztolyka Máté mesél nagyapjáról, akinek meséit már gyermekkorában is hallgatta. Később egy egyetemi feladat kapcsán újra felfedezte.

A regisztráció le van zárva
Egyéb rendezvények
Élőszóval – Igazi mesemondó – Isztojka Máté történetei mesemondó Gábor cigány nagyapjáról
Élőszóval – Igazi mesemondó – Isztojka Máté történetei mesemondó Gábor cigány nagyapjáról

Idő és helyszín

2022. márc. 23. 19:00 – 20:30

Élőszóval

Vendégek

Az eseményről

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az „ÉLŐSZÓVAL, amit a meséről tudni kell” című sorozat következő alkalmán, amely a Meseszó Egyesület és a Hagyományok Háza együttműködésével jött létre.

Ez alkalommal a Szentábrahámról származó Isztojka Máté, kolozsvári néprajz szakos hallgató lesz a vendégünk.

A webinárium keretein belül mesél kutatásáról, ahogyan saját maga fogalmazta meg: a három idősíkról, amelyek nagyapja történetei által bontakoztak ki előtte.

Elsőként felvillantja a gábor cigányok régmúlt mesemondó alkalmait, szokásait, amiről nagyapja mesélt neki. Másodikként elkalauzol gyerekkorába, amikor nagyapját hallgatta, aki mesét mondott és olvasott neki. A harmadik idősík, amikor már mint néprajzos hallgató beszélgetett nagyapjával, meséltette és gyűjtötte a repertoárját.

"A cigány népmesék lesz az államvizsga témám is. Nagyon szerencsés helyzetben vagyok, nagyapám tud egy csomó mesét… Annyira agyafúrt a nagyapám! Ha nincs más lehetősége, akkor létrehoz magának egy mesemondási alkalmat: az egyszerű beszélgetések közben a beszélgetőtársból egyszer csak mesehallgató lesz. Reális dolgokat mond el a saját életéről, a katonaságáról meg a házasságkötéséről nagyanyámmal, és mesévé változik a szájában az igaz történet.

A másik nagy témám az orális identitás, hogyan látja és meséli az alany saját magát. Ez is, mit ad Isten, nagyapámmal kapcsolatos."

Idézetek a következő cikkből: https://uh.ro/megismertetni-a-ciganysagot-a-vilaggal/

A ZOOM linket az előadás kezdete előtt 1 órával küldjük ki a regisztrált email címre!

Az előadásról felvétel készül!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Esemény megosztása

bottom of page