top of page

máj. 25., Sze

|

Heavy Viktória előadása

Havay Viktória előadása Gaal György népmesegyűjteményéről

Az első teljes publikált népmesekötetet Gaal György jelentette meg Bécsben, 1822-ben, "Mährchen der Magyaren" címen. Azzal a céllal, hogy az Osztrák Birodalom fővárosában közelebb hozza és megismertesse a magyar nép kultúráját az arra nyitott arisztokráciával és kulturális elittel.

A regisztráció le van zárva
Egyéb rendezvények
Havay Viktória előadása Gaal György népmesegyűjteményéről
Havay Viktória előadása Gaal György népmesegyűjteményéről

Idő és helyszín

2022. máj. 25. 19:00 – 20:30

Heavy Viktória előadása

Vendégek

Az eseményről

Havay Viktória népzenész, folklorista PhD-tanulmányai során az első magyar mesegyűjteménnyel és szerzőjével, valamint a vizsgált korszak összefüggéseivel fogalkozott. A magyar népmesekutatás kezdeteiről a mai napig ugyanis számos nyitott kérdés várja a választ, de az bizonyos, hogy az első teljes publikált kötetet Gaal György jelentette meg Bécsben, 1822-ben, "Mährchen der Magyaren" címen. Azzal a céllal, hogy az Osztrák Birodalom fővárosában közelebb hozza és megismertesse a magyar nép kultúráját az arra nyitott arisztokráciával és kulturális elittel. Hogy ezen munkájában kik voltak a segítőtársai, inspirálói és adatközlői, kik voltak azok a bizonyos "közkatonák", abba betekintést kaphatunk a kutatás aktuális állását bemutató előadásából.

Aki előzetesen is szeretne elmélyülni a témában, annak ajánljuk előadónk írását Gaal Görgy és a "bécsi triász" címmel, itt:

https://www.eltereader.hu/media/2018/10/Varietas-delectat-online.pdf

Esemény megosztása

bottom of page