top of page

szept. 22., P

|

Budapest

Kétszáz éves mesék

Tisztelgés Gaal György 1822-es népmesegyűjteménye előtt Több mint 200 éves az első, magyar népmeséket tartalmazó, németül kiadott, nyomtatott mesegyűjtemény!

A regisztráció le van zárva
Egyéb rendezvények
Kétszáz éves mesék
Kétszáz éves mesék

Idő és helyszín

2023. szept. 22. 17:00 – 22:00

Budapest, Budapest, Corvin tér 8, 1011 Magyarország

Az eseményről

A Gaal György könyvtáros, mese- és szólás-közmondásgyűjtő által jegyzett kiadvány, a Mährchen der Magyaren (Bécs, 1822) megjelenésének tiszteletére a Hagyományok Háza rendhagyó, komplex programot szervez, melynek során izgalmas néprajzi ismeretek, szórakoztató mesehallgatás és családias kézműveskedés egyaránt várja az érdeklődőket.

A tudós filológusról és adatközlőiről, a magyar „közvitézekről”, az akkori - és későbbi - katonák mesemondási rítusairól, valamint a korszak mesegyűjtési- és közlési gyakorlatáról tart ismeretterjesztő előadást Gulyás Judit és Domokos Mariann, az ELKH BTK Néprajztudományi Intézet két mesekutató munkatársa, és Havay Viktória, az ELTE BTK Magyar és Összehasonlító Program doktorandusza, az 1822-es kiadás német nyelven megjelent szövegeinek magyarra fordítója.

A néprajzi előadásokat mesemondás: Gaal György egykori gyűjtéséből származó meseanyag követi, mai színpadi mesemondók teszik élővé a kétszáz éves szövegeket. Hogy mindenki több hagyományterületet is megtapasztalhasson, a mesehallgatás közben és alatt kézműveskedéssel is múlathatjuk az időt, gyakorlott foglalkozásvezetők segítségével.

Kérjük, regisztrációval jelezd részvételi szándékod!

https://forms.gle/9XAzjPiJfvHLshub6

Esemény megosztása

bottom of page