top of page

Díjak:

  • 1978. Az Országos „Röpülj páva” Hagyományőrző verseny különdíjasa

  • 1979. Népművészet Ifjú Mestere

  • 2009. Életfa-díj  –  Oktatási és Kulturális Minisztérium

  • 2019. Művésztanár kategóriában Elismerő Oklevél  –  Magyar Művészeti Akadémia

  • 2022. Magyar Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetés

Kinek mesél:

gyerekeknek, felnőtteknek

Kapcsolódó tevékenység:

népi ének, népi hangszer, népi játékok

fotók: Dusa Gábor, Hagyományok Háza 

gyűjtőoldali portré: Szilád Katalin, Hagyományok Háza

Fábián Éva
népi ének tanár, mesemondó

Egyesületünk tiszteletbeli tagja népi ének tanár, énekes, mesemondó. Bukovinai székely gyökereiből építkező, közösségünk számára értékes ének- és mesetudással rendelkező előadóművész és pedagógus. A teljesség igénye nélkül néhány alkotó pillanat vagy évtized az életéből: Tagja az 1985-ben megalakult és ma is működő Egyszólam Együttesnek, ahol a zenélés mellett népzenei gyűjtőmunkát is végeznek. Mesemondója és népi ének tanára a három évtizedes működésre visszatekintő Egyszólam Népzenei Tábornak. A „Molnár utcában” működő Belvárosi Ifjúsági Házban, ma Aranytízként ismert közösségi térben gyerektáncházakat vezetett a Kalamajka Együttessel, ahol a táncház részeként népmeséket is mondott. 1999-től népi éneket tanít az Óbudai Népzenei Iskolában, mely szinte második otthona, itt az előképzősök foglalkozásain mindig mesél is. Az interaktív mesemondásba szövi bele a népdalokat, melyeket így szinte észrevétlenül sajátítanak el tanítványai. Óraadó volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene szakán. A Hagyományok Háza Találkozás a néphagyománnyal és a Rendhagyó Tánc- és Drámaóra rendszeres közreműködője, a Magyar népmese hagyományos mesemondás tanfolyam oktatója, zsűritag a Páva Népi Elődó-művészeti Minősítések alkalmával. Gyakori fellépője a népművészeti értékeket bemutató fesztiváloknak.

Gazdag életútját az … odaküjjel Andrásfalván – Fábián Éva mesél címmel, a Hagyományok Háza gondozásában megjelent kiadvány (2021) mutatja be.

/Forrás:https://hetijoarc.blogstar.hu/2021/08/14/akit-nagyon-szeret-a-joistenke-fabian-eva-mesemondo-enekes/111380/ https://hagyomanyokhaza.hu/hu/fabianeva/

bottom of page