top of page

Díjak:

2019-ben Népművészet ifjú mestere állami kitüntetést kaptam népmesemondóként, illetve ugyanabban az évben nyertem el a Prima Junior díjat, mint néprajzkutató és mesemondó. 

Kinek mesél:

Bármilyen korosztálynak szívesen mesélek.

Hol mesélek:

  • Magyarul és angolul hazai gyűjtésekből származó népmeséket és igaztörténetet is.

  • Meséltem már Budapesten, Amerikában, Csehországban, Skóciában de Belgiumban is.

KLITSIE-SZABAD BOGLÁRKA

néprajzkutató, mesemondó

Klitsie- Szabad Boglárka vagyok, 34 éves népmesemondó, néprajzkutató, édesanya. Mátészalkán születtem 1989. április negyedikén. Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy gyermekkoromtól kezdve találkozhattam az élőszavas mesemondással. Anyai nagyanyám sokszor szórakoztatott minket, gyermekeket mesemondással; olyan mesékkel, amelyeknek többségét beszédes természetű, mesemondó testvérétől hallotta. Kicsi koromtól jelen van tehát az életemben a mese. Vidéken (Szabolcs-Szatmár-Bereg-megye – Nyírparasznya- Ópályi - Mátészalka) felnőve, a néprajz iránt még csak bimbózó érdeklődéssel feltöltve érkeztem a fővárosba 18 évesen. Néprajzkutatóvá váltam, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és az Eszterházy Károly Főiskolán is szereztem diplomát (etnográfus és kulturális örökség szakember-múzeumi és örökségi gyűjteményszervező). A szakmai munka mellett párhuzamosan kezdtem el mesélni, már nem csak a gyerekkori nyírségi mesezsákból merítve, hanem mesemondó társaktól, mesemondó mesterektől (pl. Csipkés Vilmos) és könyvekből is tanulva. A Hagyományok Háza  népmese szakelőadója vagyok, ezt a munkát részmunkaidőben látom el.

A Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület elnökeként a revival mesemondás pártolójának tartom magam. Számomra a népmese élő, kihívásokkal teli és nehéz (a szó nemes értelmében). A mese számomra a múlt és jelen összeolvadása, a már járt út és a még járatlan ösvény együttes megjelenése. Önkifejezés, hagyomány és művészet. Az elmúlt években bevezető képzéseket és konferencia előadásokat tartottam a népmesemondás témájában Erdélyben, Felvidéken, Magyarországon, Litvániában. Meséltem Csehországban, Skóciában, Horvátországban és az USA-ban is.

 

2022-ben jelent meg Varga Norberttel közös könyvem, a Hét esztendő, hét szempillantás. Csipkés Vilmos és más arlói mesemondók meséi. A kötet a Hagyományok Háza kiadásában a Népmesetár sorozat részeként látott napvilágot.

 

2019 óta ktatok a Hagyományok Háza Magyar Népmese Hagyományos mesemondás 60 órás képzésén is.

Szívesen mesélek bármilyen korosztálynak, de a nagyobb gyerekek és a felnőttek a kedvenc hallgatóságom.

bottom of page