top of page

Díjak:

Magyar Kultúra Lovagja Díj (2020.)

Szakmai tanulmányok:

2013 - 2014 Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar, Fejlesztő biblioterápia szakirány

2007 - 2008 Hagyományok Háza: Hagyományos mesemondás

2006 - 2007 Pest Megyei Könyvtár: Fejlesztő biblioterápia a gyermekkönyvtári munkában

Kinek mesél:

minden korosztálynak, és a Magyarországon élő horvátoknak

Hol mesélek:

Magyarország

Kapcsolódó tevékenység:

A Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület elnöke,

„A népmese napja” mozgalom elindítója, az Országos népmese-konferenciák szervezője (Magyar Olvasástársaság-HUNRA)

„Az én könyvtáram” projekt „Élő szóval az olvasásért - hagyományos népmesemondás a könyvtárban” című jó gyakorlat mintaprogram gazdája,

A Hencidától-Boncidáig Kárpát-medencei népmesemondó verseny zsűritagja

Páva előadó-művészeti minősítő zsűri tagja mesemondás kategóriában

KOVÁCS MARIANNA

mesemondó, könyvtáros, biblioterapeuta

A hagyományos mesemondás módszertanával, taníthatóságával foglakozom, előadásokat tartok a mese szerepéről az olvasóvá nevelésben konferenciákon, szakmai napokon, képzéseken.

Mesedélutánokat, mesetáborokat vezetek, mesemondó versenyeken bírálok, mesemondóként járom az országot, környezetem népmeséit, és a horvát népmeséket kutatom és mesélem, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

2014 óta vezetem a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárat. Intézményünk kiemelten foglalkozik a hagyományos mesemondással, népmese-különgyűjteménnyel is rendelkezhetünk.

2014- ben alakult meg A Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület. Az egyesület elnökeként sok szakmai fórumon veszek részt. Ilyen volt az Országos népmese-stratégia kidolgozása, mely többek között a Mesepontok kialakításának, működéseinek szempontrendszereit dolgozta ki. A Galgamenti Művészek Egyesületével 2016 óta szervezzük a Népmesefesztivált Hatvan városában, a fesztivál fő célja az élőszavas mesemondás népszerűsítése.

A Magyar Olvasástársaság Tanácsának tagjaként 2009- óta szervezem az Országos népmese-konferenciákat. Feladatom a konferenciák programjának, előadói névsorának összeállítása, a konferenciák szervezés és lebonyolítása.

 

2008- óta, miután elvégeztem a Hagyományok Háza Hagyományos mesemondás képzést lételememmé vált a mesemondás. Napi szinten mesélek óvodai és iskolai csoportoknak a saját könyvtáramban, sokszor hívnak mesélni kollégák más könyvtárakba, művelődési házakba. Szívesen mesélek konferenciákon, szakmai rendezvényeken, fesztiválokon felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

bottom of page