top of page

A Magyar Népmese Napja – 2023

Az ünnep meghatározó az életünkben. Így volt ez eleinknél is. Az évkör rendje áthatotta a hétköznapokat és az ünnepeket. A nyári mezőgazdasági munkák pihenői egy-egy rövidebb tréfás mesének, a kukoricafosztás, majd a fonók az éjszakába nyúló tündérmeséknek adtak teret. A ma embere ugyanígy szomjazza a közösségi lét élményét, a mai gyermeknek ugyanúgy fontos a mese, mint a mindennapi kenyér.

A Magyar Népmese Napját 2005 óta a Magyar Olvasástársaság, Kovács Marianna kezdeményezésére ünnepeljük meg minden évben szeptember 30-án.

A Meseszó Egyesület mesemondói ezen a héten több, mint 30 településen meséltek. Öt országban: Fertődtől Munkácsig és Temesvárig, Gímestől Budapesten át Kupuszináig – határainkon innen és túl. Óvodák, általános- és középiskolák, művelődési házak, táncházak adtak otthont a mesés programoknak, de szólt a mese a baba- és nyugdíjasklubban, múzeumban, konferencián, családi szüreten, születésnapon, koszorúzáson, mesekörben és meseesten. Mi mindannyian; mesemondók, szülők, pedagógusok – akik élőszóban mesélünk – hisszük, hogy a mese nem csak az ünnep, hanem a hétköznapok természetes része is lehet.










36 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page