top of page

Országos népmesekonferencia – 2022

Szeptember 22-én a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár látta vendégül a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) idén már 18. alkalommal megrendezett népmese-konferenciáját, amelynek célja az volt, hogy a bemutassa, hogyan talál magának helyet a népmesemondás a megváltozott körülmények között legyen az az online tér, a mesekocsma vagy éppen a könyvtár.

A közel 80 résztvevő a délelőtt során a népmese szakavatott értőitől hallhatott előadásokat, amelyekből szépen kirajzolódott egy ív: mindannyian a mesemondó szemszögéből közelítették meg a mesemondási alkalmat, arra kerestek választ, hogyan birkózik meg a mesemondó a hagyományostól eltérő helyzetekkel, hogyan tudja rabul ejteni a mesélő a közönségét.


Boldizsár Ildikó 1996 óta foglalkozik meseterapiával, nevéhez fűződik a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotása. A konferenciára „meselátó szemeket” hozott – mesét hallgató gyermekek képeiből összeállított kisfilmmel szemléltette a mesehallgatás transzállapotát, azt a különleges hatást, amit a jó mesemondó tud előidézni hallgatóságában, azt a pillanatot, amikor a mese megszületik. Előadásában kitért arra, hogy a mesemondó miként nyit kaput a belső világok felé, majd a mese végén, hogyan zárja be ezeket a kapukat. A terapeuta – aki nem annyira gyógyító, mint inkább kísérő – feladata, hogy a mesehallgatást követően visszavezessen a kapuk mögé, hogy az önreflexió segítségével változásokat idézzen elő, reményt adjon és bátorítson, végeredményként mindez gyógyuláshoz vezethet.A Hagyományok Házából érkezett Sándor Ildikó mesélő, néprajzkutató az offline és az online mesemondás különbségeiről, a közönség nélküli mesemondás lehetséges avagy lehetetlen voltáról beszélt előadásában. A mesemondás kommunikációs helyzetét elemezve kiemelte, hogy mennyire fontos volt a hagyományos mesemondói közösségekben a közös tudás, amire a mesemondó is építhetett, és mindezt milyen nehéz ma megteremteni egy sokfelől összegyűlt közönség esetében, vagy akár az online térben. Minden mesemondás a mese újraalkotása, s bár a mesemondók is különböznek – vannak, akik reproduktív módon mondják mindig ugyanúgy, és vannak, akik Mozartként alkotják újra elemeiből a mesét – végeredményben a mese az egyes mesehallgatóban konstruálódik, így annyiféle befogadás van, ahány hallgató. A régi mesemondók eszköztárát felidézve példákat hozott arra, hogy miként lehet az intenzív, fókuszált mesefigyelmet megteremteni akkor is, ha nincs jelen a közönség. Rostás Mihály például stúdiófelvételek alkalmával hallgatóság hiányában magától kérdezett, s magának felelt. Ámi Lajostól pedig azt tanulhatjuk, hogy a mesemondó humora milyen sok eszközből táplálkozhat, még a legmodernebb dolgoknak is helyük van a mesében, ha az segít elvarázsolni a hallgatót.


Pintér Zsolt a Meseszó Egyesület alelnöke, turai mesemondó nemzetközi kitekintésében bemutatta a 27 országból 96 tagszervezetet tömörítő Európai Történetmesélők Szövetségét (FEST), amelyben jól megférnek egymás mellett a szórakoztatást középpontba helyező előadóművészek és az alkalmazott történetmesélők. Példák hosszú sorát hozta arra, hogy milyen mesemondó, történetmesélő kezdeményezések találkozhat a figyelmes szemlélő Európa szerte, olyanokkal, amelyek a hagyományos kereteket szétfeszítve a legkülönbözőbb terekbe viszik be a mesélést. Írországban nemzeti manómúzeum működik, ahol éjjelente horror meséket mondanak felnőtteknek, Svédországban a Legendák Földje ad lehetőséget arra, hogy a mesékkel, legendákkal azok természetes élőhelyén az erdőben találkozzanak a mesehallgatók, míg Franciaroszágban Abbi Patrix „kamu” történetei hozzák izgalomba a párizsi polgárokat. Mindezt a gazdagságot 2023-ban a magyar meserajongók is megtapasztalhatják, mivel a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület rendezi Veszprémben a FEST éves konferenciáját, és ehhez kapcsolódóan június 16-17-ig a meséké lesz a főszerep Európa Kulturális Fővárosában.


A Csipkés család mesemondó generációiról szóló Varga Norberttel közösen írt könyvét Klitsie-Szabad Boglárka mutatta be. Az arlói cigány családban több generáción keresztül élt – és él a mai napig – a mesemondás hagyománya. A szerzők kitartó kutatómunkájának köszönhetően sikerült feltérképezni a család mesélőinek történeteit, és azokat a mesemondási helyzeteket, tevékenységeket, amelyekhez a mesék kapcsolódtak. Vidám és tragikus történetek során keresztül kapott a hallgatóság képet arról, hogy a 20. századból a 21.-be lépve milyen döntéseken, élethelyzeteken keresztül száll a mese szülőről gyermekre majd unokára.


A népmese-konferenciát Rácz Anikó a berettyóújfalui Bodorka Népmesepont munkatársa indította útjára mesélésével, az ő meseillusztrációiból nyílt kiállítást nyitotta meg az ebédszünetet követően és a délutáni szekciók előtt a könyvtár második emeletén Kovács Marianna a Magyar Olvasástársaság tanácstagja, a Meseszó Egyesület elnöke.


Délután négy szekcióban ismerkedhettek meg a konferenciára látogató pedagógusok, könyvtárosok, szakértők a mesemondás módszertani sokszínűségével. Hajós Erika segítségével rajzos könyvtári meseutat tervezhettek a műhelyen résztvevők, Kovács Marianna a mesetábor szervezésének rejtelmeibe nyújtott betekintést, Draskóczyné Szabó Noémi ahhoz adott ötleteket, hogyan lehet a pedagógiai munkába integrálni az élőszavas mesélést, Csörgei Andrea pedig a papírszínház és az élőszavas mesemondás kapcsolódási pontjait kereste a közönséggel közös munkájában.


A konferenciát követően az Avas oldalában a Bortanyán folytatódott a kötetlen beszélgetés táncházzal, mesekocsmával kivilágos kiviradtig.

44 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page